La injustícia torna als Centres d'Internament d'Estrangers

La injustícia torna als Centres d'Internament d'Estrangers

«Porto aquí 50 dies, no sé què faran amb mi, però tinc el pressentiment que m’expulsaran; prefereixo no pensar-hi, que sigui el que Déu vulgui (...) Tinc els fills a Saragossa, amb la meva dona, viuen en un pis d’acollida, sé que es troben bé però no poden venir a visitar-me: els trobo a faltar.» És el testimoni d’Abdallah, de 30 anys, algerià, reclòs al CIE en 2019 i finalment, deportat.

(7 d'octubre 2020, Barcelona) - Al mes de març, el CIE de Barcelona va deixar d’internar migrants. Després d'haver estat gairebé set mesos buit per la pandèmia del coronavirus, el passat dia 23 de setembre, el Govern anunciava la represa de l’activitat als CIE per internar persones que arribin en pastera. Ahir vam saber que ja hi ha 80 homes internats al CIE de la Zona Franca, que tornarem a escoltar testimonis com el d’Abdallah, que tornem a conviure amb una frontera tan hostil a la nostra ciutat.

Els CIE han estat buits durant gairebé set mesos, demostrant una vegada més que no són necessaris per a la gestió migratòria, que és inútil el sofriment generat pels internaments i les expulsions. La treva ha durat poc i el Govern ha ordenat privar de llibertat persones en aquests centres disfuncionals sense garanties efectives de drets i condicions de vida digna.

Migra Studium i el Servei Jesuïta a Migrants portem anys denunciant les greus deficiències estructurals i de serveis dels CIE d’Espanya. Els CIE incompleixen la normativa, diferents disposicions judicials, impossibiliten el compliment de les mesures sanitàries adequades en situació de pandèmia que encara vivim i fan que l’internament sigui no només injust sinó també insalubre i insegur. Durant la pandèmia, tampoc no s’han dut a terme reformes que hagin suposat un canvi en les condicions d’internament perquè ara sí es garanteixin els drets més bàsics.

Els CIE continuen sent espais de gestió policial opaca, que deixa desemparades les persones que són tancades darrere dels seus murs. Ara s’anuncia una estratègia clara: perseguir persones nouvingudes en pasteres de Marroc, Algèria i Mauritània. Un cop més, el Govern utilitza l’internament per a la deportació de persones amb especials necessitats de protecció. 

El 25 de setembre, Migra Studium i 194 entitats d’arreu d’Espanya, vam exigir públicament la clausura de tots els CIE i la fi de l’internament per desproporcionat i injust, d’escassa garantia constitucional i amb un caràcter hostil i repressiu indubtable. Ahir, 6 d’octubre, el mateix dia que emprèn de nou l’activitat del CIE Zona Franca, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’alcalde de València, Joan Ribó, s’unien per demanar al Ministre d’Interior el tancament definitiu d’aquests centres cruels, ineficients i injustos.

Migra Studium aposta per una reforma migratòria integral, la fi de tant sofriment inútil i exigeix polítiques que promoguin l’acollida digna i l’hospitalitat. 

Notícies relacionades