Aprenem junts

Aprenem junts

Classes de llengua i alfabetització per a adults

Conèixer la llengua (llengües) del país és essencial per poder tenir accés no només a la relació amb altres persones més enllà del propi grup migratori, sinó per tenir també accés a la cultura i als drets que ofereix la nostra societat.

En un horitzó de cohesió social, d’arrelament i de ciutadania, la llengua és un primer pas, sense el qual els altres es fan molt difícils. A vegades a Migra ens arriben persones que porten anys i panys vivint entre nosaltres, però que per raons diverses, no han tingut possibilitat d’un aprenentatge de la llengua. No conèixer la llengua suposa aïllament, desconfiança i exclusió, tancament en un mateix o en el propi grup, una mena de mort social que segurament alguna vegada hem experimentat en viatjar o en fer una estada en un país on no ens era possible comunicar-nos.

A través de les classes de llengua en diferents nivells d’iniciació, adaptats al màxim a les necessitats dels alumnes, posem a l’abast de les persones migrants (fins i tot de les que no saben ni llegir ni escriure en la llengua materna) el coneixement d’uns nivells mínims de català i castellà que els seran de gran utilitats per la vida de cada dia. Alguns amb això ja en tindran suficient, altres segueixen per les vies dels cursos reglats que s’ofereixen en altres llocs. Migra haurà estat sempre el primer pas.

Però perquè no som cap “escola d’idiomes” sinó un espai de trobada i socialització, no ens limitem a les classes sinó que a través de les parelles lingüístiques o de les sortides culturals intentem que l’activitat vagi més enllà de les parets de Migra i arribi a espais públics i oberts: museus, biblioteques, parcs… Perquè les classes són també l’excusa perfecta per trobar-nos i, si en un primer moment sembla que hi hagi uns que ensenyen i uns que aprenen, al final quan s’estableix la comunicació tots acabem aprenent els uns dels altres.

Serveis que oferim

Cursos de castellà: Nivells 1, 2, 3, 4, els quals equivalen de manera aproximada als nivells comuns que proposa el Marc Europeu de Referència per a les llengües, establert pel Consell d'Europa 2009. (A1, A2).

Cursos de català: Principalment nivell Inicial amb el “Consorci per a la Normalització Lingüística”.

Cursos d’Alfabetització i Neolectors:  Cursos especialitzats per persones que no saben llegir i escriure en la seva llengua materna.

Grup de Dones amb espai de guarda: Normalment de diferents nivells, per tant es treballa normalment en petits grups (alfabetització i nivells bàsics).

Grups de reforç i de conversa:  Grups que ajuden a seguir millor el curs que ja s'està realitzant, i a superar aquells punts on es troben més dificultats.

Parelles lingüístiques: Parelles que es troben una vegada a la setmana per compartir conversa i avançar així en el coneixement de la llengua però també en el coneixement mutu entre les persones.

Espai setmanal Fem un Cafè: Cada dilluns alumnes, treballadores i voluntàries ens trobem a mig matí per fer un cafè i compartir la vida.

Espai mensual de Trobada: Un diumenge tarda al mes, un espai de trobada horizontal i comunitari per conèixer millor qui som, d'on venim i que somniem.

Inscripció als cursos

La inscripció és presencial amb cita prèvia. La cita cal demanar-la durant els dies establerts de 10h a 12h i de 17h a 19h, presencialment a Migra Studium o trucant per telèfon (934 120 934).

Per a entitats: Cal presentar aquest full de derivació.

Xarxes

Comissió de formació

Informació i contacte

Margarita Garcia       margagarcia@migrastudium.org

Sanja Rahim       sanjarahim@migrastudium.org

Amb el suport de

     

Notícies relacionades

Tots els nostres projectes