Hospitalitat: per una cultura de la solidaritat i la inclusió amb les persones migrants i refugiades
(Servei Jesuïta a Migrants) El món esta vivint el major èxode de refugiats i desplaçats forçosos. Aquest fenomen conviu amb l'arribada massiva a les nostres costes de migrants de països en conflicte d'Àfrica i Orient Mitjà, així com d'exilitats de diferents latituds, que fugen de la violència, la fam, la pobresa i la desigualtat. Aquesta realitat ens interpel·la i ens obliga a reflexionar sobre la nostra capacitat d'acollida, la nostra capacitat d'empatia amb el patiment i la nostra capacitat de cooperació amb les causes que originen tant dolor, desigualtat i injustícia.
D'una banda, ens impulsa a treballar per a revertir les causes que obliguen a les persones a migrar i a trobar solucions en els països d'origen, mitjançant la cooperació al desenvolupament. A més a més en un món en moviment, però de fronteres tancades, ens impulsa a acompanyar la dura realitat que per a moltes persones suposa el viatge migratori.
Una mirada més propera ens impulsa a contribuir en la construcció d'una cultura de solidaritat i inclusió amb les persones migrants i refugiades a través d'experiències d'hospitalitat, acollida i convivència amb persones migrants. Aquestes experiències busquen articular la solidaritat ciutadana per a: donar una resposta integran a les persones migrants que cobreixi els buits del sistema nacional de protecció i integració; i promoure experiències de trobada i hospitalitat que facilitin la integració, la convivència i la construcció de societats plurals.
En el marc de la Campanya d'Hospitalitat de la Companyia de Jesús, la xarxa del Servei Jesuïta a Migrants ha impulsat la posada en marxa d'un projecte d'acollida que busca respondre a dos moments:
- La primera acollida d'emergència i acollida temporal de persones migrants que arriben a Espanya i no poden accedir als recursos del sistema d'acollida per manca de places. Aquesta acollida és d'un temps no superior a 9 mesos i dura fins a que les persones poden accedir a una plaça en el sistema d'acollida.
- L'acollida de llarga durada (fins a 2 anys) a persones migrants vulnerables, especialment famílies, un cop que han esgotat les ajudes del sistema d'acollida i que necessiten més recolzament per a aconseguir la seva autonomia.
El projecte s'està duent a terme a Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla i València i aglutina famílies i persones que volen acollir, comunitats laiques i religioses, recursos i programes residencials. La xarxa compta amb més de 300 voluntaris i acull a més de 100 persones migrants en necessitats de protecció cada any.