Propostes en l’àmbit de les migracions per a la construcció d’una societat hospitalària i acollidora

Propostes en l’àmbit de les migracions per a la construcció d’una societat hospitalària i acollidora

La Fundació Migra Studium, amb el conjunt de les entitats del Sector Social de la Companyia de Jesús a Catalunya1, ens adrecem a les candidatures per les eleccions del proper Diumenge 14 de Febrer, amb un conjunt de propostes urgents en matèria social, abordant temes d’habitatge, serveis socials i migracions.

En l'abordatge de les polítiques migratòries, defensem que les persones migrades, i especialment aquelles que es troben en una situació irregular administrativa són un dels col·lectius més vulnerables. A més de ser invisibles per l'administració pública, no tenen possibilitat d’exercir els seus drets i deures com a ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

En l’actual context de pandèmia, s’ha vist que les persones migrades són imprescindibles i essencials per mantenir sectors claus com la cura de persones grans i infants, la recollida de la fruita o altres activitats com el repartiment de menjars a domicili. Han seguit exposant-se davant la incertesa i patint directament les conseqüències de la inexistència de recursos d'acollida.

Les migracions tenen un paper fonamental sociodemogràfic i donen resposta a les necessitats del mercat laboral canviant. Però això no pot comportar considerar-les només per la seva força de treball. Les persones que han fet un procés migratori són part de la nostra societat, són veïns i veïnes, i per tant calen polítiques públiques que promoguin l’acollida, el reconeixement i la cohesió social.

És això que, demanem al proper govern de la Generalitat de Catalunya que es tinguin en compte les següents propostes2

 

Adjunts:

 

1  Les entitats que en formen part són: Arrels Sant Ignasi (Lleida), Fundació Carles Blanch-Centre Sant Jaume (Badalona), Entrecultures Barcelona, Fundació Salut Alta (Badalona), Fundació Lluís Espinal-Cristianisme i Justícia (Barcelona), Fundació Migra Studium (Barcelona) i Fundació La Vinya (L’Hospitalet de Llobregat).
2 Ampliació i concreció de les propostes de l’àmbit de Migracions plantejades al document conjunt: Propostes de les entitats del Sector Social dels Jesuïtes a Catalunya davant les eleccions del 14 de febrer del 2021
3 La línia ACOL és un programa de Formació i Treball de la Generalitat. Mitjançant una subvenció de 12 mesos del Servei d’Ocupació de Catalunya, permet que les persones migrades obtinguin una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d’arrelament social i puguin formalitzar un contracte de treball a les entitats i realitzar una acció de formativa, amb l’objectiu de facilitar la inserció sociolaboral.

Notícies relacionades