El Sector Social dels Jesuïtes s'uneix a les denúncies ciutadanes per la falta d'assistència jurídica i d'informació sobre drets de les persones migrants que arriben a Canàries

El Sector Social dels Jesuïtes s'uneix a les denúncies ciutadanes per la falta d'assistència jurídica i d'informació sobre drets de les persones migrants que arriben a Canàries

Dimarts, 11 de novembre de 2020. Són diverses les organitzacions que denuncien la falta d'assistència lletrada i d'interpretació en les primeres tasques d'identificació de persones migrants que duu a terme la Policia a les Illes Canàries, inclòs l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de les Palmes. D'aquesta manera, les persones es veuen privades d'una garantia prevista per la llei. Desconeixent el marc legal, difícilment poden expressar les seves necessitats de protecció. Anteriorment, nombroses entitats han denunciat les pèssimes condicions d'acolliment a les persones migrants que arriben a Canàries, tinguin o no perfil de protecció internacional: entre elles, la Red Migrantes con Derechos, en la qual forma part el Sector Social de la Companyia de Jesús.

El Sector Social, que forma part del JRS (Servei Jesuïta a Refugiats) i té experiència en frontera sud a través del SJM; als països d'origen i trànsit amb Alboan i Entreculturas; i amb infància i joventut mitjançant la Red Mimbre, manté un contacte estret amb els secretariats diocesans de migracions, amb altres entitats i amb alguns periodistes que cobreixen la situació, donant suport al seu treball i les seves reivindicacions. A través d'aquestes vies, està en contacte amb alguns migrants malians amb clar perfil d'asil a través de la protecció subsidiària, els quals temen que se'ls retorni sense haver pogut sol·licitar protecció internacional. Expliquen que l'endemà d'arribar la policia els va lliurar un document. Un traductor es va limitar a assegurar-los que aquest paper no implicava necessàriament que anessin a retornar-los. Però cap advocat els va explicar els seus drets ni com sol·licitar la protecció internacional. Tampoc els van donar el nom dels seus advocats i intèrprets, per la qual cosa no poden mantenir el contacte. Passats dos mesos, estan confinats en un hotel, passant la quarantena, sense que ningú els hagi assessorat sobre els seus drets, ni explicat els passos per a sol·licitar protecció. I temen que la Policia els retorni a Mali, un país en conflicte armat, si més no via Mauritània.

Mirant la situació amb una perspectiva més àmplia s'ha descobert que, a part de la falta d'accés a la protecció, a les persones que van arribar fa mesos a Canàries se'ls va donar cita per a l'entrevista d'asil a un any vista i després van ser traslladades a la Península. El seu procés pot quedar truncat, tenint en compte els obstacles derivats dels canvis de centres d'acollida en la península, la dificultat de realitzar l'empadronament en les seves noves destinacions i sol·licitar en les oficines de policia el canvi d'adreça per a la nova cita. 

Cal detallar més situacions. Fet i fet, l'única preocupació que sembla tenir el Ministeri de l'Interior és assegurar la devolució del major nombre de persones. Ja s'ha efectuat el primer vol a Mauritània des de les illes, que actuen com a mur de contenció de la migració en Frontera Sud, al costat de les ciutats de Ceuta i Melilla. És necessari preservar les condicions d'acollida i vetllar per les garanties en els procediments d'identificació, accés a alguna mena de protecció, o de sanció. El respecte dels Drets Humans ha d'anar per davant.

 

 

Notícies relacionades