Grup de visites al CIE

Grup de visites al CIE

Els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) són uns dispositius que apareixen a la legislació espanyola sobre estrangeria, davant la possibilitat de privar de llibertat, de manera excepcional, aquelles persones que estan a l'espera de ser expulsades. L’enduriment de les polítiques migratòries dels darrers anys, acompanyat per determinades directives europees que han donat carta blanca a aquests centres de detenció, els CIE s’han convertit en un element principal a l’hora de visibilitzar la hostilitat amb que es tracta a aquelles persones migrants que han entrat o romanen a Espanya de manera irregular. No es tracta de presons perquè no s’ha comès cap delicte, sinó simplement d'una falta de tipus administratiu, però la privació de llibertat provoca en les persones que hi són internades un desamparament i indefensió que afecta al seu estat físic i mental. L’internament al CIE és molt punitiu i lesiu dels drets de les persones migrades.

Migra Studium, amb permís per part del jutge de control del CIE, és la única entitat de la societat civil que accedeixi regularment a les instal·lacions. Comptem amb un grup de persones voluntàries que visita gairebé diàriament el CIE de la Zona Franca de Barcelona. Els anys de visita ens han convençut que els CIE a més de dispositius ineficients i perillosos per la vida i els drets de les persones migrants, són com un símbol que pretén criminalitzar la immigració i a la persona migrant. Ens preocupa especialment la situació de persones vulnerabilitzades com: menors, persones amb malalties mentals, persones amb fort arrelament social, amb menors al seu càrrec, etc. que es troben internes en una instal·lació policial. 

És per això que en repetides ocasions, des del grup de visites al CIE hem denunciat la vulneració de drets humans que suposen i n'hem demanat el seu tancament. Recentment hem promogut amb altres la campanya no más CIE, des de visibles.org.

Els voluntaris i voluntàries que visiten el CIE a més d’escoltar les persones internes, fan d’observadores dels seus drets i faciliten el contacte amb l’exterior mitjançant visites setmanals i seguiments personalitzats en casos de vulnerabilitat extrema. A més, a través de la redacció d’informes i de l'elaboració de campanyes, es vol sensibilitzar la societat sobre la vulneració dels drets humans en els CIE.

Com ens agrada resumir la nostra feina “visitarem, visitarem però també denunciarem, denunciarem…. fins que els veiem tancats”

Si voleu saber més sobre l'estat actual dels CIEs podeu escoltar el programa Estat de les coses: els CIE (LA SER).

Serveis que oferim

Acompanyar a les persones internes, una visita a la setmana.
Orientar i acompanyar a familiars i amics d’interns en el vestíbul de visitants del CIE.
Facilitar el contacte amb l’exterior, i puntualment auxiliar en necessitats peremptòries. 
Defensar la dignitat i els drets humans dels interns. 
Informar sobre la realitat del CIE de Zona Franca.
Fer Incidència sobre la necessitat de tancar els CIE tot apostant per alternatives menys lesives dels drets de les persones migrades.

Xarxes

Tancarem els CIEs (amb SOS Racisme, IRÍDIA i Tanquem els CIEs)

Grups de visites al CIE del Servei Jesuïta a Migrants

Informes

Informe CIE 2019 SJM (castellà)

Versió abreujada Informe CIE 2019 SJM (català)

Informe CIE Zona Franca 2019

Resum executiu - Informe CIE Barcelona 2019

Informe CIE 2018 SJM

Informe CIE Zona Franca 2018

Informe CIE 2017 SJM

Informe CIE 2016 SJM

Notes de premsa i reportatges

Reportatge Betevé - “De presó en presó”: el periple d’un migrant alliberat del CIE pel coronavirus

Nota de premsa Informe CIE 2018

Nota de premsa Condicions de Calor CIE 2019

Reportatge CIE (gener 2020 - Catalunya Cristiana)

Nota de prensa Sentencia TEDH (febrer 2020 - castellà)

Informació i contacte

Josetxo Ordóñez josetxoordonez@migrastudium.org

Amb el suport de

Ajuntament de Barcelona


Notícies relacionades

Tots els nostres projectes