Anna Sol "M'ha fascinat el bon ambient i la il·lusió amb que es treballa"
Anna Sol Salàs ha estat fent pràctiques al projecte d’Acollida Sociolingüística i Formació Laboral durant aquest curs. L’Anna es llicenciada en Humanitats i té un Postgrau en Societats Africanes i Desenvolupament a la UPF. És de Vilassar de Mar (Maresme), i li agrada llegir, viatjar i tot el que estigui relacionat amb el coneixement d’altres cultures. Diu que té ganes de conèixer coses noves i d'aportar el meu granet de sorra perquè tothom pugui viure una mica millor.
- Quina és la teva impressió del treball que fem amb les persones migrades als projectes "Acollida Sociolingüística" i "Formació laboral"després d'haver estat col•laborant amb nosaltres durant aquest semestre?
Considero que els projectes d'Acollida sociolingüística i de Formació laboral són dos programes que funcionen molt bé, i penso que la quantitat d'alumnes que tenen cada trimestre n'és una prova. A més a més, són dos projectes que donen unes eines importants a les persones immigrants que viuen a Barcelona: el coneixement de les llengües d'aquí, fonamentals per integrar-se en la societat i establir-se a Catalunya, i una formació en una professió que s'adequïn a les característiques del mercat laboral, per tal de poder trobar feina. A més a més, aquests cursos no només els donen els coneixements de la matèria en qüestió sinó que també els permeten conèixer com funciona la societat catalana, les seves "regles" culturals, etc. En referència a les persones que imparteixen aquests cursos, són persones molt entregades que hi posen moltes ganes, energia i il•lusió per tirar endavant aquest projecte.
- Què has après? Què és el que més t'ha agradat?
Jo he après moltes coses d'àmbits molt diferents. D'una banda he conegut una cara de la immigració que no coneixia, ja que al parlar amb els alumnes i amb altres entitats de la xarxa d'acollida m'he adonat d'algunes de les dificultats amb què es troben i quines necessitats tenen els immigrants a Barcelona, que fent vida de ciutadà "normal" costen de veure. D'altra banda, he conegut com funciona la gestió dels diferents projectes, els processos que requereixen cada un d'ells, i en general, com s'organitza i treballa una entitat com Migra Studium.
El que més m'ha agradat és la multiplicitat de projectes que porta Migra Studium per cobrir necessitats derivades de la immigració de grups socials molt diferents, incloent també la societat catalana i en formats molt diversos: des dels cursos, que són de caràcter més pràctic, als grups de debat i l'espai interreligiós, que tenen un caràcter més de reflexió i coneixement. També m'ha fascinat el bon ambient i la il•lusió que hi ha tant entre els treballadors, com els voluntaris i els alumnes.
- Què creus que et pot aportar aquesta experiència de pràctiques amb nosaltres de cara al teu futur com a professional en el camp de les Humanitats?
Les pràctiques a Migra Studium m'han permès tenir una primera experiència laboral en l'àmbit en què m'agradaria dedicar-me. Han estat unes pràctiques molt enriquidores ja que he col•laborat en el desenvolupament de tasques molt diverses, però totes elles necessàries perquè un projecte de la magnitud i qualitat de Migra Studium tiri endavant. En general, podem dir que aquestes pràctiques m'han aportat un coneixement més real i pràctic, és un contacte amb les situacions reals i actuals que fins aleshores només havia conegut de manera teòrica.
Entrevista: Lucía Montobbio