Es busquen 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

Es busquen 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

Migra Studium,  ha presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Catalunya  la campanya hospitalaris.org, amb l'objectiu d'aconseguir 100 famílies de la ciutat de Barcelona, que vulguin acollir una persona un màxim de 3 mesos. Durant aquest temps, l’entitat li donarà suport pràctic i rebrà formació laboral i classes de llengua.

Com ha explicat Mª del Carmen de la Fuente, directora de l’entitat, “La majoria de persones que arriben a casa nostra escapen de la pobresa, dels conflictes bèl·lics i de les persecucions polítiques. No són delinqüents. En el cas de les persones que busquen refugi, el més habitual és que la seva vida fos tan normal com la nostra, fins que van haver de fugir. En molts casos, quan arriben aquí es troben totalment desemparats, i la nostra experiència ens demostra que un ambient familiar els reconforta i els ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat”.

Per aquesta raó, Migra Studium va posar en marxa el 2017, sota el paraigües dels Jesuïtes Catalunya, una xarxa d'hospitalitat en què llars acollidores acollien persones migrades o sol·licitants d’asil, ateses per l’entitat. Aquest 2018, i sense més difusió que el boca-orella, 20 famílies han acollit 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l'equip professional de l'entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés. Aquesta fórmula, que ja funciona en altres països, ha esdevingut un èxit: el 90% de les persones acollides han trobat casa i feina;  i totes les famílies han valorat com a "molt positiva" l'experiència. Així ho ha remarcat també en la roda de premsa el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig, insistint en una doble aposta “d’una banda denunciar aquelles polítiques migratòries que atempten contra el dret i la dignitat de les persones, i d’altra, l’ajuda concreta dels ciutadans de carrer, que en aquest cas es materialitza en acollir una persona cada tres mesos”

Ara Migra Studium necessita quintuplicar les famílies hospitalàries per diversos motius. El primer és el número creixent de persones que arriben a casa nostra (segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, entre gener i juliol de 2018 van arribar a Barcelona 4.567 sol·licitants d’asil, la xifra més elevada dels darrers anys amb molta diferència: 4.405 en tot l’any 2017 quan al 2012 van ser 304 persones) ). Un altre factor és l’allargament del temps d’espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional  i l’entrevista oficial d’asil: “fins fa poc, era de tres o quatre setmanes; ara és de 6 mesos, cosa  que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals. “fins fa poc les persones que acompanyem esperaven tres o quatre setmanes; ara el temps d’espera és de 6 mesos, cosa  que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals. Aquesta situació és per a nosaltres inacceptable i requereix una resposta política, fins que aquesta no arribi creiem que és necessària una resposta per part nostra, des de l’hospitalitat, i per això necessitem més famílies que vulguin acollir”, ha explicat Mª del Carmen de la Fuente.

La família Bonmatí Baurier és una de les famílies actualment hospitalàries. Van acollir a casa seva durant uns mesos a Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil. Va quedar fora dels programes d’acollida, després de dormir als albergs municipals va quedar en situació de carrer. Va realitzar un curs de cuina a Migra Studium, i mentre va estar a casa de la família, aconseguí treball com ajudant de cuina. Actualment continua treballant i viu de manera autònoma en un pis.

Per a la Blanca Baurier, la mare de la família, “això sí que val la pena” i afegeix que els va impactar positivament la reacció dels seus fills “Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a Ibra, que és com l’anomenem a casa”. “Ni m’ho vaig pensar”, comenta la Maria Bonmatí, filla de la família, “és un sacrifici mínim en comparació a tot el que ell ha hagut de passar”.

Després d’Ibrahim, la família  Bonmatí Baurier va acollir de setembre a desembre un jove nicaragüenc.

Els passos per ser una família hospitalària. Les famílies interessades en acollir una persona refugiada poden consultar hospitalaris.org. En aquesta web es responen les preguntes més freqüents (“La coneixerem abans?” “Necessita una habitació individual?”, “En quin idioma ens entendrem?”, “Com organitzem el dia a dia?”), i s’hi poden llegir els testimonis de famílies que ja han acollit. Un cop enviada la sol·licitud, Migra Studium contacta amb la família en 48 hores hàbils i concerten una trobada per explicar tot el procés i les condicions de l’acolliment. També es planifica una trobada entre la família i  la persona  pendent d’acolliment.  També poden escriure directament a hospitalitat@migrastudium.org.

Per a les famílies i persones que no puguin acollir, la web disposa d'un espai de donatius (es necessiten 35.000€ per a ampliar el nombre d'acollides), i de l'espai  "Fes una campanya hospitalària"  on qualsevol persona pot posar en marxa la seva pròpia campanya de recollida de fons 

Més informació

Família Bonmatí Baurier i Ibrahim https://www.youtube.com/watch?v=9itOV6Np7YE&t=2s

Família Tarradellas i Ricart
https://www.youtube.com/watch?v=Lz8BCsS5G5I&t=72s

Notícies relacionades