El diàleg interreligiós a l'essència de Migra Studium

El diàleg interreligiós a l'essència de Migra Studium

El passat divuit de setembre la Fundació Migra Studium va participar de nou en la Nit de les Religions, una proposta organitzada per l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i interconviccional (AUDIR). La iniciativa consisteix a obrir alguns dels diferents espais de culte de la ciutat de Barcelona per tal de donar a conèixer les diverses formes de viure l'espiritualitat i la religiositat. Enguany han estat més de quaranta espais que s’hi han sumat.

La Nit de les Religions és una fita important de l’any, on Migra Studium hi participa des de fa anys com a comunitat cristiana, i es visibilitza així com a entitat que participa del diàleg interreligiós a Barcelona. En aquesta darrera edició s’ha realitzat un concert-oració dinamitzat per Ana García i Guillermo Bendicho, que van compartir amb l'assemblea diferents textos de la Bíblia i oracions sobre l'experiència de la Trinitat.

En el treball pel diàleg interreligiós i la convivència en una societat diversia, cultural i religiosament, Migra Studium fa diferents accions. És membre del Grup de Diàleg Interreligiós (GIR) de la Fundació Tot Raval, entitat que té com a objectiu crear vincles entre les persones del Raval, una de les zones de Barcelona amb més diversitat religiosa. Anualment proposen activitats diverses amb els representants de les diferents comunitats del barri, entre les quals hi la presència sikh, musulmana, protestant, catòlica i jueva. Preparen, per exemple, una celebració de la festivitat del Nadal que, en alguna ocasió, s'ha celebrat de forma conjunta amb la festa jueva de la Hanukkà. Un altre exemple és la celebració de la Pasqua i el Ramadà que els darrers anys, gràcies a la proximitat en dates, ha possibilitat activitats de celebració conjunta.

Aquest tipus de celebracions, o bé es duen a terme de manera rotativa en diferents llocs de culte, o en espais públics com és el cas de la celebració d'un Iftar i Pasqua conjuntes en places o passejos de barri. D’aquesta manera també serveix per subratllar el dret a manifestar la religiositat públicament, i són oportunitats per mostrar que és possible que dues tradicions festegin compartint espai i temps, sense que això suposi un problema de convivència.

A més, els darrers anys Migra Studium també ha acollit diverses activitats amb la Casa Turca de Barcelona. Entre elles trobem la celebració de la Setmana de l'Harmonia Interconfessional al mes de febrer; el cicle cultural «4lunas», per donar a conèixer el temps de Ramadà i facilitar el diàleg entre comunitats religioses; i la proposta «Diàleg interreligiós entorn dels fogons», els quals, a través del fet alimentari i els tallers de cuina apropen la persona als diferents aspectes de la religiositat.

I, en l'actualitat col·labora amb Arc Forum en la formació teòrica i pràctica de joves en l'àmbit de la diversitat cultural i religiosa.

Són moltes les activitats, col·laboracions i sinèrgies que genera Migra Studium amb les entitats, comunitats i col·lectius religiosos de Barcelona. Fet que possibilita que el projecte educatiu de l’Espai Interreligiós estigui realment obert al diàleg, i propicia que les diferents comunitats de la ciutat hi participin, ja sigui assessorant com aportant objectes de culte, vestimenta religiosa, textos sagrats… Elements que nodreixen la capacitat educativa del servei que ofereix Migra Studium.

Notícies relacionades