6 mesos amb la porta oberta. Comunitat d'hospitalitat Arrupe
Expliquen la seva experiència: Khalid, Aattaa, Carmen, Alí, Ibra, Blanca, Sanoussy, Xavi, Marta,
Mònica, Oussama, Pepa, Gustavo, Marcos, Pía, Roser
La Comunitat d’hospitalitat al Casal Arrupe (St. Cugat, Barcelona) és una iniciativa de Migra Studium per ampliar la Xarxa d’hospitalitat (https://www.hospitalaris.org/) que va iniciar l’acollida el 16 de maig durant el primer estat d’alarma degut a la COVID-19. Durant la primera onada de la pandèmia, el projecte va impulsar-se per donar resposta a la urgent necessitat d’habitatge que moltes persones migrades pateixen. En un món de portes tancades, on centenars de persones perden la vida al Mediterrani i a l’Atlàntic en el perillós viatge migratori la Comunitat Arrupe acull i ofereix sostre i una llar a sol·licitants d’asil i migrants vulnerables.
Les incorporacions al Casal es van fent progressivament. Fins al moment el projecte ha possibilitat 15 acollides (13 persones, dues d’elles en dos períodes diferents). De mitjana hi ha hagut 5 acollits simultàniament per assegurar un bon acompanyament i un ambient de llar i família, evitant els grups massa grans o impersonals. Actualment hi viuen l’Alí, el Khalid, l’Ibra, l’Aattaa, el Gustavo i el Sanoussy representant tres països diferents: el Marroc, Colòmbia i Guinea.
Les persones que han passat pel Casal estan molt actives: dues estan estudiant un grau mig (cuina i cura de persones), quatre han trobat feina (en diversos sectors) i dos tenen feines puntuals en el món de les mudances, construcció, manteniment, hípica. La resta està cursant cursos de llengües i formació laboral o està a la recerca de feina. Alguns també participen en diferents activitats esportives.
Des de l’inici del projecte el voluntariat ha estat al cor del projecte, oferint classes de castellà, català, informàtica, activitats lúdiques els caps de setmana, un cop de mà a l’hort i sobretot presència als migdies i als vespres i nits. Així mateix, també hi ha un grup nombrós de famílies que cada setmana fan la compra del menjar i altres productes bàsics que el projecte necessita. En aquests sis mesos s’han vinculat al projecte una cinquantena de voluntaris de Sant Cugat (principalment vinculats al Centre Borja i l’esplai CEL) i Barcelona, sobretot provinents del Casal Loiola (Barcelona), que a més és qui assumeix el cost dels subministraments, com a part del seu recolzament al projecte.
Durant el Juliol un grup de joves provinents de la campanya de voluntariat dels Jesuïtes ServirJuntos van dinamitzar els caps de setmana. A l’Agost 5 dels acollits a la Xarxa van poder gaudir de 15 dies de vacances al Pirineu acompanyats per famílies amb fills i voluntaris joves. Aquí podeu veure una selecció de fotos de l’estiu hospitalari, i aquí podeu veure un recull dels ressons de l’estiu hospitalari on els que van participar comparteixen una fotografia i una frase.
Ja fa mig any que el projecte assegura que cada nit hi hagi dos voluntaris que ofereixen acompanyament i presència. Els caps de setmana s’organitzen activitats lúdiques i els diumenges són un moment comunitari important, doncs celebrem l’eucaristia amb els voluntaris que ho desitgin i després tenim una estona de compartir amb els acollits.
En aquest moment de restriccions i portes tancades, Migra Studium segueix apostant per l’acollida i l’hospitalitat. Gràcies a tots i totes les que ho feu possible!