Més de 58.000 persones acompanyades per la xarxa SJM en 2019
El Servei Jesuïta a Migrants (SJM) presenta la seva Memòria Anual 2019, un any en què s'ha consolidat la tasca d'acompanyament, servei i defensa de les persones migrants i refugiades, i el seu ple accés a la ciutadania. Un total de 58.965 persones van ser acompanyades durant el 2019 per les obres que formen part de la xarxa en les diferents línies de treball.
En la línia d'Inclusió, que té per objectiu facilitar eines d'integració a la població migrant a les ciutats en les quals treballem, gairebé 40.000 persones van ser acompanyades en atenció jurídica, laboral i psicosocial individualitzada; primera acollida i orientació bàsica; així com en projectes d'ocupabilitat i formació.
L'oficina de Frontera Sud a Melilla, en la qual s'ofereix assessoria jurídica i una tasca paral·lela d'observació de drets humans, van ser ateses 530 persones de 21 nacionalitats diferents; a més de 130 accions legals dutes a terme davant diferents autoritats i institucions.
En Hospitalitat, la línia d'acollida a persones migrants especialment vulnerables, 460 persones van ser acollides residencialment en més de 70 iniciatives solidàries tant de grups laics, xarxa de famílies, com en comunitats religioses. El projecte de Patrocini Comunitari al País Basc ha estat l'acció més innovadora de l'any. 53 de les persones acollides eren dones que van formar part de projectes específics de gènere, així com moltes de les persones acollides eren joves no acompanyats.
Una altra de les línies de treball és la presència en CIE (Centres d'Internament e Estrangers) on un grup de persones voluntàries i tècniques visiten als interns en 5 llocs diferents del territori. En el 2019, a més de presentar el novè informe anual, es van realitzar 1.462 visites a 793 persones; i es van dur a terme 61 accions legals amb la finalitat de millorar les condicions d'internament i treballar pel tancament d'aquests centres inhumans.
La línia de Diàleg Interreligiós va experimentar un fort impul, amb la consolidació de tres espais de sensibilització sobre la diversitat de creences, pels quals van passar gairebé 7.000 persones (la majoria alumnes de centres educatius) i la proliferació de nombroses activitats d'intercanvi cultural, en les quals van participar més de 1.600 persones.
La línia estratègica de Dona Migrant i Treball de la Llar va continuar amb el suport a gairebé 5.000 dones, sobretot en l'àmbit laboral i formatiu. La tasca es va centrar en l'enfortiment de les seves línies de defensa de drets en espais de treball de llar i cures i de sensibilització envers l'opinió pública, així com la incidència amb autoritats polítiques. En l'àrea de Ciutadania i Participació van tenir lloc nombroses iniciatives noves i innovadores per a enfortir llaços comunitaris en els barris i impulsar l'autonomia i la veu pròpia de les persones migrants. 420 persones van passar per espais de participació ciutadana i unes 1.500 per iniciatives d'oci i temps lliure.
El SJM agraeix de manera sincera i afectuosa a totes les persones que fan possible aquesta labor que té per objectiu aconseguir la justícia social i aconseguir una major inclusió i igualtat per a les persones migrants: més de 1.200 persones voluntàries i gairebé 70 membres dels equips tècnics i directius que formen l'equip humà que impulsa el treball de SJM.
El Servei Jesuïta a Migrants està impulsat per la Companyia de Jesús, com a concreció de la seva labor a l'àrea de migracions, integrat dins del Sector Social. Formen part de SJM les entitats socials jesuïtes que treballen a Espanya amb i per les persones migrants: Centro Pueblos Unidos-Fund. San Juan del Castillo (Madrid), Fundació Migra Studium (Barcelona), Asociación Claver (Sevilla), Fundación Ellacuría (Bilbao), SJM Valencia, Red Íncola (Valladolid), Atalaya Intercultural (Burgos), Centro Lasa (Tudela), Centro Padre Rubio-Fund. San Juan del Castillo (Madrid), y la asociación Loiola Etxea (San Sebastián). El SJM cuenta con una oficina técnica en Madrid y una oficina de atención jurídica en Melilla. Colaboran con SJM el Instituto Universitario de Estudios sobre Migraciones (IUEM) de la UP Comillas (Madrid) y la Delegación Diocesana de Migraciones de Nador (Marruecos).
Adjunt Mida
memoria_sjm_2019.pdf 1.69 MB
Adjunt | Mida |
---|---|
memoria_sjm_2019.pdf | 1.69 MB |